Σάββατο, 15 Ιούνιος

Αναζήτηση

  

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αγαπητοί γονείς,

σε λίγες μέρες θα ζήσετε στο σπιτικό σας μια ξεχωριστή στιγμή που θα συνοδεύει το παιδί σας για όλη του τη ζωή!

Ένας νέος Χριστιανός Ορθόδοξος θα πλαισιώσει την Εκκλησίας μας.

Από την πλευρά μας νοιώθουμε την ανάγκη με πνεύμα αγάπης, να σας υπενθυμίσουμε και να σας παρακαλέσουμε όπως προσέξετε τα πιο κάτω σημεία, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συμμετοχή σας κατά την τέλεση του Μυστηρίου.

1. Το Βάπτισμα δεν είναι μια απλή κοινωνική εκδήλωση και υποχρέωση ούτε ένα κοινωνικό γεγονός. Είναι το πρώτο βασικό Μυστήριο της Εκκλησίας μας και η σφραγίδα της πίστεώς μας. Με το Βάπτισμα απαλλάσσεται ο βαπτιζόμενος από το προπατορικό αμάρτημα και εντάσσεται στο Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αξίζει, λοιπόν, οι γονείς να έχουν βαθειά συνείδηση και επίγνωση της ιερότητος του Μυστηρίου.

2. Το Μυστήριου του Βαπτίσματος τελείται κατά την κανονική τάξη εντός του Ιερού Ναού.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τέλεση του Μυστηρίου είναι η συμφωνία και παρουσία αμφοτέρων των γονέων του βαπτιζομένου, που θα αποδεικνύεται με την υπογραφή τους στη Δήλωση Βαπτίσεως, την ημέρα τελέσεως του Μυστηρίου.

4. Ο/Η ανάδοχος πρέπει να είναι Ορθόδοξος Χριστιανός. Απαγγέλλει κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου το Σύμβολο της Πίστεως και είναι εγγυητής στην Εκκλησία για λογαριασμό του βαπτιζομένου. Έχει δε υποχρέωση να βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει την Ορθόδοξη πίστη του. Πρέπει λοιπόν να μην είναι αλλόθρησκος ή άλλου δόγματος (Ρωμαιοκαθολικός, Προτεστάντης κ.ά.), ή άνθρωπος ο οποίος αρνείται την Ορθόδοξη πίστη και ομολογεί αθεΐα. Επίσης ο/η ανάδοχος, εάν είναι έγγαμος, πρέπει οπωσδήποτε να έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο.

5. Η ανάδοχος και η μητέρα του βρέφους παρακαλούμε πολύ να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες. Ο απαραίτητος σεβασμός στην ιερότητα του χώρου και του Μυστηρίου εκδηλώνεται και με την ευπρεπή εν γένει εμφάνιση και σεμνοπρεπή παρουσία μας.

6. Στην κολυμβήθρα απαγορεύεται κάθε είδους διακόσμηση. Ο στολισμός μπορεί να περιλαμβάνει μια ή δύο ανθοστήλες στον σολέα του Ιερού Ναού, το δε προαύλιο του Ναού δεν πρέπει να μετατρέπεται σε κοσμικό χώρο με μπαλόνια, Μίκυ Μάους κλπ., ούτε να χρησιμοποιείται για cateting.

7. Δεν υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες Μυστηρίων για μερικούς μόνον πιστούς. Τα φώτα και ο κλιματισμός είναι κοινά για όλους και χρησιμοποιούνται αναλόγως των συνθηκών και της ώρας.

8. Για ο,τιδήποτε άλλο που δεν αναφέρεται στο παρόν σημείωμα (υλικά στοιχεία βαπτίσματος), οι γονείς και οι ανάδοχοι θα πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση με τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, όπου θα τελεστεί το Μυστήριο.

9. Τέλος, οφείλουν οι γονείς, οι ανάδοχοι και οι συγγενείς να επιδείξουν κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου τον πρέποντα σεβασμό με την σιωπή τους και τη συμμετοχή τους στην Βάπτιση.

Εύχομαι ο Κύριος να σας χαρίζει οικογενειακή υγεία και πρόοδο.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ

1. Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως του παιδιού.

2. Δελτία Αστυνομικών Ταυτοτήτων των γονέων.

3. Εάν οι γονείς κατοικούν σε άλλη ενορία, απαιτείται μεταβίβαση βαπτίσεως από τον εφημέριό τους.

4. Σε περίπτωση απουσίας από την βάπτιση ενός εκ των δύο γονέων, απαιτείται για την ονοματοδοσία έγγραφη συγκατάθεσή του, με την επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του.

5. Βεβαίωση Βάπτισης των αναδόχων (νονών)

6. Δελτία Αστυνομικών Ταυτοτήτων των αναδόχων.

7. Ληξιαρχική Πράξη γάμου αναδόχων αν αυτοί είναι έγγαμοι, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης στην περίπτωση που είναι άγαμοι.

Μετά τη Βάπτιση, ο Ιερεύς, θα εκδώσει ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ, την οποία οι γονείς πρέπει να καταθέσουν στο Ληξιαρχείο του Δήμου γεννήσεως του παιδιού, εντός 90 ημερών, προς αποφυγή διοικητικού προστίμου.

Τα ΝΕΑ του ΝΑΟΥ

Προγράμματα

Επίσημος διαδικτυακός χώρος Ενορίας Αγ. Ιωάννου Μαρκοπούλου