Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος

Αναζήτηση

Η ψυχή καί ή τροφή

«Ή ψυχή είναι σπουδαιότερη άπό τήν τροφή». Ό Χριστός μετατοπίζει τήν προτεραιότητα της ύπαρξης άπό τήν τροφή καί ό,τι αυτή καλύπτει -τήν επιβίωση, τήν απόλαυση, τήν αυτάρκεια- στήν ψυχή, στό πνευματικό σημείο της ύπαρξης.

                      

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2001 – διηγείται ο Στυλιανός … – έπαθα ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο (θρομβωτικό) και το αριστερό χέρι και πόδι ήταν σε πλήρη ακινησία.

Ο λόγος μου ήταν αργός και όχι σταθερός. Έμεινα στο Νοσοκομείο δέκα μέρες και ύστερα πήγα στο σπίτι.

Ό Χριστός, στήν επί του Όρους ομιλία, θέτει τίς πνευματικές συντεταγμένες στή ζωή του άνθρωπου πού πιστεύει, στό πώς καλείται νά ζήσει στον κόσμο της μέριμνας, του άγχους, της αγωνίας, του φόβου.
«Μή μεριμνάτε γιά τή ζωή σας, τί θά φάτε καί τί θά πιείτε ούτε γιά τό σώμα σας, τί θά ντυθείτε. Ή ψυχή δέν είναι σπουδαιότερη άπό την τροφή; Καί τό σώμα δέν είναι σπουδαιότερο από τό ντύσιμο;» (Ματθ. 6,25).

Πνευματικοί κίνδυνοι 

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Να προσέχετε πολύ, για να μήν περάσετε τη ζωή σας στην έρημο με αμέλεια, γιατί τότε θα χαθεί το πάν.

 Η ενασχόλησή σας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις προσευχές και στις νηστείες, αλλά να μελετάτε σε βάθος τον εαυτό σας.

 Αν δεν υπάρχει αυτοέλεγχος, τότε δεν γίνεται επιμέλεια της ψηχής και δεν δίνει τους καρπούς που ποθείτε.

 
 

Λέγουν οι πατέρες ότι η καρδιά του ανθρώπου είναι μπλεγμένη με τις ρίζες των παθών, που είναι ακανθώδεις, και την έχουν «γαντζώσει» για τα καλά. Μόλις λοιπόν, επιχειρήσει ο άνθρωπος με τη φώτιση του Θεού να ξεριζώσει ένα πάθος (ουσιαστικά να μεταμορφώσει ένα πάθος), να αρχίσει να βγάζει τα ριζίδια, να τα πιάνει με την τσιμπίδα και να τα τραβάει, ξεριζώνοντας το πάθος σκίζει και την καρδιά! Σχιζόμενη δε η καρδιά βγάζει αίμα και πονάει. Αν δεν κάνει ο άνθρωπος υπομονή στον πόνο, σταματάει εκεί και εγκαταλείπει τον αγώνα και μένει εμπαθής και αμαρτωλός. Αν όμως κάνει υπομονή στον πόνο, τη βγάζει τη ρίζα του πάθους και απαλλάσσεται.

Τα ΝΕΑ του ΝΑΟΥ

Προγράμματα

Σάββατο, Ιούνιος 06, 2020

Επίσημος διαδικτυακός χώρος Ενορίας Αγ. Ιωάννου Μαρκοπούλου