Σάββατο, 15 Ιούνιος

Αναζήτηση

Εκδηλώσεις 2012

Προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν για το έτος 2004

Εν όψει της συμπλήρωσης 100 (εκατό) χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού μας Ναού (21 Μαϊου 1904 - 21 Μαϊου 2004) προγραμματίζονται για το έτος 2004 σειρά εκδηλώσεων με σκοπό να τιμηθεί η επέτειος και να προβληθεί η εκατοντάχρονη πορεία του.

Στα πλαίσια του εορτασμού αυτού πραγματοποιήθηκαν:

1) Λατρευτικές εκδηλώσεις

2) Έκδοση ιστορικού - επετειακού βιβλίου

eksofillo 2009Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη παρουσίαση του επετειακού βιβλίου για τον Ιερό μας Ναό Αγ. Ιωάννη που ονομάζεται : «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια
από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου, πρακτικά διημερίδας, Μαρκόπουλο 15 – 16 Μαΐου 2004, Αρχειακή έρευνα, Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική».
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2009 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου.

 Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Νικόλαος ο οποίος μίλησε στο τέλος της εκδήλωσης και μοίρασε τα βιβλία ως ευλογία στους πιστούς, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Μαγουλάς και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι βουλευτές της περιφέρειάς μας. Την εκδήλωση λάμπρυνε με τους ύμνους της η Βυζαντινή Χορωδία του Δήμου Παιανίας με διδάσκαλο και χοράρχη τον κ. Κων/νο Μάρκο.

Το επετειακό βιβλίο αυτό, εκδόθηκε με την αιγίδα του πνευματικού κέντρου του Δήμου Μαρκοπούλου. Ο πιστός λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της εκδήλωσης αυτής.

Ακολούθησε η παρουσίαση της έκδοσης από τους εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς καθηγητές κ. Γιάννη Ρηγόπουλο (φιλόλογο και μελετητή της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών), Μάρω Αδάμη – Καρδαμίτση (Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π., υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη), Νικόλαο Ζία (Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων) και Δημήτρη Παυλόπουλο (λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών). Οι ομιλητές ανέδειξαν τους συντελεστές του έργου, τη δυσκολία που κρύβεται πίσω από μια τόσο απαιτητική καταγραφή και επιστημονική έρευνα, την πολιτιστική και ιστορική αξία που συγκεντρώνει ο Ιερός Ναός του Αγ. Ιωάννου. Ιδιαίτερα, προβλήθηκε η προσωπικότητα του εκλιπόντος Γρηγόρη Πουλημένου, διακεκριμένου αρχιτέκτονα και ερευνητή, ενός από τους βασικούς συντελεστές της διημερίδας στην οποία βασίστηκε η έκδοση, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το Δεκέμβρη του 2007 (στον τόμο υπάρχει ειδική αφιέρωση στο πρόσωπό του).

image 1

image 2

image 3

Κλείνοντας την ενότητα των ομιλητών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου, όχι μόνο για την άρτια διοργάνωση της παρουσίασης, αλλά κυρίως για την επιλογή να πραγματοποιηθεί εντός του τιμώμενου Ναού, δείχνοντας έτσι το δρόμο για την ανάδειξη των 110 περίπου ναών και παρεκκλησιών, που αποτελούν «κοσμήματα και μουσεία πολιτισμού και ιστορίας της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων». Σε αντιπαράθεση μάλιστα με την σύγχρονη πρακτική και αντιδράσεις, επισήμανε το μοναδικό συμβολισμό που συνεχίζει να εμπνέει η μεγαλοπρέπεια του καθεδρικού Ναού του Αγ. Ιωάννη, και η θέση του στο κέντρο της πόλης του Μαρκοπούλου, θέση που επέλεξαν – όπως συνήθιζαν – οι παλαιότεροι, για να τιμήσουν έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον Οίκο του Θεού.

image 4    image 5

image 6   image 7

Συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός του εγγονού του εκλιπόντα αγιογράφου του Ναού, Δημητρίου Γεωργαντά, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Ακολούθησε η απόδοση τιμητικών πλακετών στο Δήμαρχο Μαρκοπούλου και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Φώτη Μαγουλά και στον πατέρα Χρήστο Κολιαβασίλη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος λειτουργεί στο ναό για 45 συναπτά έτη. Στον συγκινητικό χαιρετισμό του, παροτρύνει ως πατέρας «όλους του νέους της πόλης μας να αγαπήσουν αυτόν τον τόπο, την παράδοσή του και τον πλούτο του. Μόνο έτσι οι μεγαλύτεροι , φεύγοντας, θα έχουμε αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον».
Τέλος δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές της εκδήλωσης, στον επιστημονικό επιμελητή της έκδοσης, κ. Αθανάσιο Στεφανή (ΚΕΕΕΣ Ακαδημίας Αθηνών), του οποίου η συμβολή υπήρξε καθιστική για την ποιότητα του αποτελέσματος, καθώς και σε όλους του εισηγητές – συγγραφείς της έκδοσης.

image 8   image 9

image 10   image 11

  image 12 

3) Έκδοση CD με βυζαντινούς ύμνους

Το επετειακό CD που έχει τίτλο (ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΙΜΑΣΘΑΙ) εκδόθηκε το 2004 και αποτελεί σημαντική έκδοση για την ενορία μας. Είναι το πρώτο CD με εκκλησιαστικούς ύμνους, που αποδόθηκαν τέλεια από την Βυζαντική χορωδία Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Παιανίας. Είναι και η πρώτη έκδοση με αφορμή τα 100 χρόνια του Ναού μας. Το CD εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Μαρκοπούλου.

4) Διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την αρχιτεκτονική, γλυπτική και αγιογραφία του Ιερού Ναού.

5) Διοργάνωση μουσικών - χορωδιακών εκδηλώσεων με βυζαντινούς ύμνους

6) Έκθεση αγιογραφίας σύγχρονων εικόνων

7) Έκθεση κειμηλίων του Ιερού Ναού

Ο εορτασμός των 100 ετών αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την πόλη μας, καθώς ο ενοριακός μας ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ζωή του τόπου μας.

Τα ΝΕΑ του ΝΑΟΥ

Προγράμματα

Επίσημος διαδικτυακός χώρος Ενορίας Αγ. Ιωάννου Μαρκοπούλου